Hashire! Shiroi Õkami

(anime-elokuva vuodelta 1990)

Tämä animaatio perustuu Mel Ellisin romaaniin Valkoisen suden pako. 15-vuotiaan Russetin (suomidubissa Lassi) kasvattama susi Harmaa (suomidubissa Valkohammas) tappaa ärsytettynä perheen arvokkaan näyttelykoiran. Harmaata uhkaa lopettamistuomio, joten Russet päättää johdattaa suden metsäalueiden läpi pois ihmisasutuksen läheltä ja omiensa pariin. He saavat kannoilleen joukon kostonhimoisia ihmisiä, jotka uskovat Harmaan tappaneen nyt myös Russetin.

Vaikka Russet ja Harmaa olivat pentuaikoinaan parhaimmat kaverukset, ei aikuiseksi kasvanut Harmaa enää anna ihmisen koskettaa itseään. Se seuraa Russetia silti vapaaehtoisesti. Matkanteko puolivillin suden kanssa ei ole helppoa. Kaksikkoa ahdistavat metsästäjät pääsevät heidän jäljilleen, kun Harmaa tappaa vasikan. Ruholle palatessaan Harmaa jää kiinni sudenrautoihin. Russet onnistuu irrottamaan rautaketjun paaluun kiinnitetyn pään, ja yhdessä he jatkavat vaellustaan kohti vapautta.

VHS-julkaisu: Suomi, puolitettuna kahdelle VHS-kasetille nimellä Valkohammas 1-2.

Kuvagalleria 1
Kuvagalleria 2

Bonus! Mietteitä elokuvasta.

Hashire! Shiroi Õkami on vuonna 1990 valmistunut anime-elokuva, joka perustuu Mel Ellisin suomennettuunkin romaaniin Valkoisen suden pako. Suomessa elokuva on julkaistu ilmeisesti yhden ainoan kerran vuonna 1993 kahdella kasetilla: Valkohammas 1 (sininen kansi) ja Valkohammas 2 (punainen.) Kansikuvissa ulvoo geneerinen clipart-susi, joten näitä ei kotelojen julkisivujen perusteella heti animeksi tunnista. Valitin jo jonnekin, miten Future Filmin mainosvihkosen lupailemaa "Susikoira"-piirrettyä ei aikoinaan koskaan tullutkaan, vaikka kovasti odotin. Olen melko varma, että se olisi ollut tämä samainen Valkohammas vähän järkevämmin nimettynä. No, parempi myöhään...

Elokuva kertoo noin 15-vuotiaasta Russet-pojasta ja pennusta asti Russetin kanssa kasvaneesta sudesta nimeltä Harmaa. Suomidubissa nimet ovat vääntyneet Lassiksi ja Valkohampaaksi, mutta pitäydyn mielummin kirjan suomennoksissa. Russetin isä omistaa koiratarhan, jonka liepeillä Harmaa viettää aikaansa kettinkiin kahlittuna. Erään koiratarhan asiakkaan näyttelyissä menestynyt Tim-bokseri saa kulkee vapaana alueella. Se menee närkkimään Harmaata ja ärsyttää sitä tempomaan niin, että ketju katkeaa. Susi tappaa bokserin.

Tämän jälkeen Harmaa karkaa metsään eikä anna edes Russetin enää tulla kosketusetäisyydelle. Russet kuitenkin huomaa, että metsässä Harmaa seurailee edelleen häntä. Tapetun koiran omistaja haluaa kostaa ampumalla Harmaan. Lisäksi herää epäilys, että susi olisi tappanut myös metsästysmajalla yöpyneen Russetin. Ainoa tapa pelastaa Harmaan henki on johdattaa se pohjoiseen susien suojelualueelle. Russet kertoo suunnitelmastaan vanhemmilleen ja lähtee matkaan. Harmaa seuraa perässä, mutta niin tekevät myös äkäiset metsästäjät.

Minusta tämä elokuva on ihanan seesteisesti toteutettu! Ei ainuttakaan animetehostetta, ei melskaamista, ei nopeita kuvakulman vaihdoksia. Taustalla soi hieman surumielinen jousiorkesteri. Syksyiset metsät hehkuvat ruskan väreissä ja muutenkin elokuvassa on jotain hyvin suomalaista. Haikeimmat kohtaukset ovat tietenkin niitä, joissa Russet muistelee yhteisiä pentuaikojaan Harmaan kanssa. Joskus oli aika, jolloin Harmaata saattoi koskettaa. Nykytilanteen etäisyydestä tulee myös vähän jännitystä, koska Russet ei ole aina selvillä Harmaan sijainnista. On pakko luottaa siihen, että susi ilmestyy ajallaan eikä ole joutunut vaikeuksiin, mitä tosin pariin otteeseen tapahtuu.

Suomidubissa Russetin/Lassin äänenä on replat paperista lukeva pikkutyttö. Ei muuten niin paha kuin voisi kuvitella, mutta Lassi kuulostaa aivan liian nuorelta selvitäkseen viikkojen metsävaelluksesta yksin. Tähän on kuitenkin tyytyminen eikä dubbi missään nimessä koko elokuvaa pilaa, joten suosittelen lämpimästi koira/susitarinoiden ystäville, jos näitä kasetteja kävelee kirppareilla vastaan. DVD-julkaisu alkuperäisillä äänillä Hopeanuolen tapaan olisi kyllä kiva, mutta havaintoja toistaiseksi nolla.
Takaisin etusivulle

Koiraelokuvat.info is a non-commercial, non-profit fansite for information purposes only. No copyright infringement intended. All titles, characters, cover pictures and other images are © their respective owners.